lørdag den 10. november 2012

Ordblinde og web2 - en stor mundfuld?

Jeg underviser på ordblindehold og synes, at web2 tjenesterne er en stor mundfuld, fordi det er min erfaring, at kursisterne kan have svært ved at finde rundt på en computer. Nogle har en del erfaring, og andre har brug for undervisning i helt grundlæggende ting som at gemme en fil, kopiere tekst, vedhæfte filer, bruge et link osv.
Der er ingen tvivl om, at ordblinde er ligeså legesyge, nysgerrige og har lyst til at prøve noget nyt, som alle andre. Ja måske endda endnu mere, fordi minderne fra skoletiden ikke altid er lige sjove. Så hvilke web2 tjenester kan understøtte ordblindeundervisningen med succes?

Kidblog til metakognition
I forhold til udvalget af web2 tjenester, som jeg lige har siddet og smovset i, tænker jeg, at Kidblog kunne være en mulighed for at arbejde kollaborativt med en form for logbog. Jeg synes, at reflektion over egen læring har vist sig at være vanskeligt at få succes med. Men måske vil netop et nyt forum og "egen blog" kunne opmuntre til at få skrevet om, hvad der er lært i dag. Og tilstedeværelsen af logbøgerne på nettet hele tiden og ikke gemt væk på individuelle kursistdrev, kan måske tænde en gnist i forhold til at udvikle refleksionen.
Ikke mindst spørgsmålet "Hvordan kan du bruge disse færdigheder i din hverdag?" tænker jeg kan give inspiration fra den ene kursist til den anden.
Jeg ville gerne lave en form for skabelon, så kursisterne har logbogsspørgsmålene i deres individuelle blogs. Her kan de så hver især udfylde logbogen, se de andres besvarelser og kommentere på hinandens svar. Men jeg har endnu ikke fundet ud af, om jeg kan lave en "skabelon" med spørgsmålene i kursisternes blogs? 


Mind42
At bruge skriveskabeloner er også en del af ordblindeundervisningen i den procesorienterede skrivning. Her kunne mindmapping være en idé - enten at kursisterne laver et fælles mindmap eller flere - eller laver hver sit, men at det er samlet i gruppe, så man kan se hinandens mindmap og blive inspireret.

Todaysmeet
Det virker også oplagt at bruge "chatfunktionen" i tjenesten Todaysmeet, hvor det er muligt at bidrage - også selv med korte kommentarer. En fordel ved tjenesten er, at man kan se på navnet, hvem der skriver hvad.

Jeg håber at spotte andre ordblindeundervisere her i dette fællesskab, for at høre jeres tanker og holdninger. Så hvis du giver et praj i kommentarfeltet, vil jeg straks følge din blog og måske vi i fællesskab kan få gavn af hinandens idéer i ordblindeundervisningen.

2 kommentarer:

  1. Kommer til at tænke på, at du måske kunne bruge tjenesten "soundcloud" til at lade elever indtale blogindlæg og herefter indlejrer dem i deres blogindlæg. Et forslag, hvis du oplever at selve det med at skrive er en bremse for den refleksive proces.Eleverne kan bruge Soundcloud fra deres smartphones, tilgå deres optagelser på nettet og enten linke til eller indlejre optagelserne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for inspiration. Kan du hjælpe mig med spørgsmålet, om jeg i Kidblog kan lave en form for "skabelon" med spørgsmål i kursisternes blogs? Dvs. så de har hver deres blog, men der er allerede nogle spørgsmål, som de skal svare på?

      Slet